Sport Climbing In Portugal: Fenda

Sataa, sataa, ropisee... tammikuu on eteläisimmässäkin Euroopassa kylmä ja märkä. Portugalissa ja Espanjassa yölämpötilat tippuvat sisämaassa nollan tietämille, rannikolla pysytellään sentään lähempänä kymmentä astetta. Sadepäiviä on Gibraltarin suunnalla jotakuinkin kolmasosa kuukaudesta, mikä on kiipeilyn kannalta aika tylsää. Kalliot ehtivät juuri ja juuri kuivua edellisen sadekuuron jäljiltä, kun vettä alkaa ripottelemaan uudelleen. Onneksi joulukuu oli vielä säiden puolesta hyvä, ja kiipeilypäiviä kertyi 15. Jouluna kiipesimme Fendassa, joka on Lissabonin alueen kiipeilijöiden suosiossa. Ja miksei olisi, sillä aktiivikiipeilijälle jo pelkästään pääsektorilla riittää kiivettävää taitotasosta riippuen kuukausiksi tai vuosiksi.

Kiipeily

Fenda tarkoittaa rakoa tai halkeamaa, mikä kuvaa paikkaa paremmin kuin hyvin. Vaikeasti kuvattavat sektorit sijaitsevat ikään kuin kanjonissa, suojassa tuulelta ja auringolta. Sateinen joulu-tammikuu ei olekaan otollisin aika kiivetä Fendassa, kun ilma on muutenkin usein todella kostea. Jonkinlaisen topon saa ladattua Climbing Portugal-sivustolta, mutta piirroksissa ei ole kaikkia reittejä. Sektoreita Fendassa on kaikkiaan viisi, joista El Carallon ja Crocodilos ovat isoimmat. Molemmilla sektoreilla about kaikki kiipeily on hänkillä. El Carallon on ns. pääsektori, josta kannattaa kiivetä ainakin SPUF (7a) ja Memorex (7b). Sektorin oikeaa laitaa lukuun ottamatta alle seiskan reittejä ei juurikaan ole, mutta Geração Girl (6a+) ja Hera Uma Vez (6c) ovat molemmat kiipeämisen arvoisia. Crocodilos-sektorin tähtireittejä ovat Canja Laranja (6c) ja Branca de Neve (7b). 60-metrisellä köydellä pärjää hyvin.

El Carallon (Fenda)

Crocodilos (Fenda)

Access

Tie Fendaan on hyvässä kunnossa, ja levikkeille mahtuu parkkiin isommallakin pakulla. Rantaan johtaville teille ajo on matkailuautoilta kielletty. Kiipeilyn ajaksi autoon ei kannata jättää mitään arvokasta, sillä murrot ovat suhteellisen yleisiä. Sektorit ovat lyhyen kävelymatkan päässä tieltä, ja tien vierestä lähtee useita polkuja. Alueella liikkuu kuitenkin jonkin verran turisteja, joten kaikki polut eivät johda sektoreille. Tieltä poistuttaessa maasto muuttuu myös aika vaikeakulkuiseksi. Sektoreille pääsee ainakin kolmea eri reittiä, joiden lähtöpisteiden sijaintia voi yrittää hahmottaa alla olevasta kuvasta. Keskimmäinen polku johtaa suoraan Quinto Piratan (III+) ankkurille, josta pääsee laskeutumaan Cú de Judas-sektorille.

Leiriytyminen

Seiskan kiikkuja voi tässä vaiheessa buukata miniloman Lissaboniin, josta on vain noin tunnin ajomatka Fendaan. Telttailumahdollisuudet ihan kallion vieressä vaikuttaisivat olevan aika nollassa, mutta Setúbalin suunnassa noin kuuden kilometrin päässä Fendasta on suhteellisen edullinen leirintäalue. Sesongin ulkopuolella autopaikka matkailuautolle Ecoparque de Outãossa maksoi 10,8 e/ yö, sisältäen sähkön ja veden. Henkilömäärä ei vaikuttanut hintaan, eikä koirasta peritty lisämaksua. Alueella on siistit WC-tilat ja suihkusta tulee lämmintä vettä. Nukkuminen autossa tien vieressä oli myös ok.

Seuraava postaus tuleekin sitten Espanjan puolelta. Fendaan jäi vielä paljon kiivettävää, mutta siirryimme naapurimaahan kuivemman ilmaston ja korkeampien kallioiden perässä. Kaksseiskaa tutkailemalla on aika helppo arvata missä karavaani on tällä hetkellä parkissa. Vinkkinä voisi sanoa, että paikka on yksi Euroopan suosituimmista talvikiipeilykohteista.

PÄIVITYS: Fendan topo löytyy ainakin Portugal Rock Climbing Guidebook-nimisestä opuksesta.

Comments

Popular posts from this blog

Avalonia Is Every Bouldering Climber's Sanctuary In Germany

The Notorious, Scary And Absolutely Amazing Elbsandstein

6 Weeks Of Bouldering In Alcañiz, Spain: Best Sectors and Other Useful Tips