Sport Climbing In Portugal: Dente De Leão

Dente de Leão eli leijonan hammas on Sesimbran itäpuolen rantalouhikosta nouseva 40 metrinen kivitötterö ja samalla yksi hienoimmista kallioista, joilla olen kiivennyt. Hänkkikiipeilyn jälkeen vertikaalinäpräily meren äärellä oli aikamoista herkuttelua.

Dente de Leão

Dente de Leãon reitit kulkevat "hampaan" sivuilla ja viereisellä feissillä. Eniten kiivettävää löytyy seiskan kiikkujalle ja helpoimmat reitit ovat greidiltään 6b+. Otteet ovat yllättäen enimmäkseen listoja ja halkeamia, jotka tuntuivat suomikiipeilijän käteen ihanan kotoisilta. Topo löytyy (tännekin) Climbing Portugal-sivustolta, mutta ihan kaikkia reittejä siihen ei ole merkitty.

Pequena Criatura (7a), Dia de Todos ao Banho (7a+), 40 Bate Chapas (7b+) (Dente de Leão)

Erikoisen muotoinen kallio on helppo spotata Praia da Califórnian suunnasta lähestyttäessä. Polku sinne on on kuitenkin hieman huomaamaton, joten vaikka rantaviivaa seuraamallakin ehkä pääsee (lenkkarit täynnä hiekkaa) perille, kannattaa tästä tallentaa polun lähtöpisteen koordinaatit puhelimeen. Access on paikoin aika kivikkoinen, joten lasten tai koiran kanssa kulkeminen voi olla vaikeaa. Leiriytyminen kallion tuntumassa on niin ikään maaston takia mahdotonta.


Ennen kiipeilyä on syytä huomioida pari juttua, nimittäin köyden pituus ja ankkurit. Muualla Portugalissa kalliot ovat ainakin tähän mennessä olleet aika matalia ja olemme pärjänneet 60 metrisellä köydellä, mutta Dente de Leãolla 80 metrinen köysi on must. Ja sekin riittää osalla reiteistä juuri ja juuri. Ankkurit on toinen huomion arvoinen seikka, sillä moni reiteistä päättyy ns. ram's horn-ankkuriin. Pari vuotta enimmäkseen sisäkiipeilyä harrastaneena kyseinen ankkurityyppi ei ollut minulle entuudestaan tuttu, joten ehkä se ei ole sitä kaikille muillekaan. Jos termi ei soita kelloja, kannattaa kurkata vaikka Vimeosta miten köysi pujotellaan pässin sarvien lomitse.

Kiipesimme Dente de Leãolla kolmena päivänä, mikä oli tähän saumaan ihan riittävä. Yläköyttä on vaikea (mahdoton?) virittää useimmille reiteille, joten vaikeimmat reitit jäivät odottelemaan parempaa kiipeilykuntoa. Seuraavaksi karavaani suuntaa Fendaan, joka on Lissabonin alueen kenties suosituin kallio. Feliz Natal eli hyvää joulua kaikille!

Comments

Popular posts from this blog

Avalonia Is Every Bouldering Climber's Sanctuary In Germany

The Notorious, Scary And Absolutely Amazing Elbsandstein

6 Weeks Of Bouldering In Alcañiz, Spain: Best Sectors and Other Useful Tips