Sport Climbing In Portugal: Vale de Poios

Karavaani pyörähti toistamiseen Poioksessa. Portugalin parhaaksi kiipeilykallioksikin tituleeratusta paikasta jäi viimeksi hyvä fiilis, joten päätimme käydä siellä uudestaan. Kyseessä on ainakin Portugalin mittapuulla sen verran siisti paikka, että se ansaitsee oman postauksensa. Reitit Poioksessa eivät ole edelleenkään mitään megapitkiä, mutta hyvää kiipeilyä on paljon.

Poioksessa on sektoreita sekä etelään että pohjoiseen päin. Edellisellä kerralla kiipeilimme pelkästään aurinkoisilla sektoreilla, jotka ovat varjosektoreita selkeästi suositumpia. Poioksen eniten kiivetty sektori on Microondas, jossa on viikonloppuisin porukkaa jopa ruuhkaksi asti. Parin Poioksen reissun kokemuksella meillä kävi viimeksi melkoinen tuuri, kun pääsektorilla oli meidän lisäksi vain eräs saksalaispariskunta. Viikonlopuksi paikalle saapui useampi pakullinen espanjalaisia kiipeilijöitä, joiden kotikalliot olivat ilmeisesti metsäpalojen takia kiipeilykelvottomia. Tällä kertaa Microondas täyttyi lauantaina ja sunnuntaina jo aamupäivällä ihan paikallisista kiipeilijöistä, joten haikkasimme viikonlopuksi suosiolla laakson toiselle puolelle omaan rauhaan (kuten suomalaiseen kulttuuriin kuuluukin).

Varjosektoreista eniten kiivettävää tarjoaa Sol Poente. Reittejä on pari tusinaa, vitosesta seiskaan. Team Gore-Tex suosittelee etenkin sektorin vasenta laitaa, jossa on vieretysten useampi mielenkiintoinen reitti. Jos hänkkikunto on kohdillaan, niin ainakin Arremessa es'pinhas (6b) kannattaa kiivetä. Pystyä tai släbiä ei tältä(kään) sektorilta oikeastaan löydy, vaan kiinnostavat reitit kulkevat Poiokselle tyypilliseen tapaan enimmäkseen hänkillä.

Arremessa es'pinhas (6b), Sol Poente (Vale de Poios)

Vähän lyhyt, rehellisesti hänkki, isot kahvat. Siinäpä oikeastaan kolme asiaa, jotka kuvaavat Poioksen siisteimpiä reittejä. Viikonlopun jälkeen Microondas tyhjentyi espanjalaisista, joten siirryimme takaisin pääsektorille valloittamaan viime reissulla kiipeämättä jääneitä linjoja. Pääsektorin tiukimmat reitit kulkevat napakalla hänkillä, osittain jopa katossa. Katon yläseiskat jätimme suosiolla paikallisille kalkkikivispesialisteille tahkottavaksi, mutta katon vasemmalla puolella on muutama helpommin lähestyttävä seiska. Aurinkoiselta puolelta voi muuten suositella myös Manos-sektoria, jonka oikeassa laidassa on niin ikään muutama hieno reitti keltaisella kivellä.

Microondas (Vale de Poios)

Yhteensä yhdeksän kiipeilypäivän jälkeen Poiokseen jäi vieläkin kiivettävää, ja suunnitteilla on jo paluu uudelle "kotikaltsille". Lepopäivien viettoon Poios ei erityisemmin sovellu, vaikka lähellä olevasta Redinhan kylästä löytyykin pieni marketti ja kahviloita. Tähän väliin sopii hyvin muutama surffipäivä ja kulhollinen kuumaa portugalilaista kasviskeittoa.

Comments

Popular posts from this blog

Avalonia Is Every Bouldering Climber's Sanctuary In Germany

The Notorious, Scary And Absolutely Amazing Elbsandstein

6 Weeks Of Bouldering In Alcañiz, Spain: Best Sectors and Other Useful Tips