Jos sulla on vuori, niin nouse sille

Team Gore-Tex on saapunut Portugaliin, joka oli yksi reissun must kohteista. Ei kiipeilyn, vaan surffauksen takia. Penichessä kiipeilytossut vaihtuivat noin viikoksi märkäpukuun, kun T kävi surffaamassa ja V räpistelemässä foamien kanssa rantakuohuissa. Espanjan halki ajettiin surffikelin perässä aika lailla nasta laudassa, mutta Portugalin puolella pysähdyimme pariksi päiväksi Montejuntoon kiipeilemään.

Montejunto sijaitsee n. 50 km päässä Penichestä, mikä oli meille oikeastaan ainoa peruste käydä paikassa. Toisen kiipeilypäivän jälkeen Atlantilta rytisi päälle kaiken kasteleva sadealue, joten ehdimme tällä kertaa kiipeillä kaksseiskassa alueelle merkityistä kolmesta spotista vain Montejunto Velhon alueella. Paikoin jopa boulder-korkuisten reittien joukosta löytyi muutama kiipeämisen arvoinenkin linja. Paikan topon saa ladattua ilmaiseksi esimerkiksi Climbing Portugal-sivustolta.


Portugali ei varsinaisesti ole kiipeilijän ykköslomakohde. Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä ehkä eniten Lissabonin länsipuolella sijaitsevan luonnonpuiston boulderprobleemat, joita moni tuntuu kehuvan. Alueella on iso rypäs spotteja suhteellisen lähellä toisiaan, joten Sintra-Cascais vaikuttaisi olevan otollinen kohde vaikka parin päivän kiipeilyyn kaupunkiloman yhteydessäkin.

Tällä hetkellä karavaani on parkissa Poioksessa, pari sataa kilometriä Lissabonista pohjoiseen. Täälläkin reitit ovat pääosin aika lyhyitä, Climbing Away-sivuston mukaan maksimissaan 25 metriä. Kutosen ja seiskan kiipeilijälle reittejä on kuitenkin tarjolla paljon, lähinnä pystyllä ja hänkillä. Myös Poiokseen löytyy jonkinlainen topo Climbing Portugal-sivustolta, mutta ihan kaikkia reittejä siinä ei vaikuttaisi olevan. Tiheästi pultatuilla kallioilla tuoreen topon kanssa voi olla helpompi suunnistaa.

Ponta do Vale (Vale de Poios)

Surffikelin elpymistä odotellessa Poioksessa ja sen lähikallioilla saa helposti kulutettua muutaman päivän. Kunhan Balealin aallokkoa sotkeva navakka pohjoistuuli laantuu, tarkoitus on siirtyä vielä joksikin aikaa takaisin Penicheen. Sen jälkeen suunta on taas etelää ja plusasteita kohti.

Comments

Popular posts from this blog

Avalonia Is Every Bouldering Climber's Sanctuary In Germany

The Notorious, Scary And Absolutely Amazing Elbsandstein

6 Weeks Of Bouldering In Alcañiz, Spain: Best Sectors and Other Useful Tips