Autoroute Alpeille

Team Gore-Tex matkaa täällä hetkellä Ranskassa. Takana on leppoisa kiipeilyviikko Chamonixissa, jota voin hyvillä mielin suositella kaikenlaisesta kiipeilystä kiinnostuneille matkalaisille. Lyhyen ajomatkan päästä löytyy sporttia, multipitchiä, boulderointia, alppikiipeilyä... You name it.

Meidän osalta viikko alkoi vuorikiipeilyllä huikeissa alppimaisemissa. Lähdimme kahdeksalta hissillä Mont Blancin juurella sijaitsevasta Chamonixin kylästä Midin väliasemalle, josta klassikkoreitti kohti Aiguille de l'M:n huippua lähtee. Louhikkoisen alkuhaikin jälkeen nousimme tikapuita tasanteelle, josta eteen päin oli helppoa kiipeilyä huipulle asti. Olimme Chamonixissa asuvan suomalaisen vuoristo-oppaan matkassa, joka johdatti meidät toppiin ja takaisin noin kahdeksassa tunnissa. Välipäivän jälkeen kävimme myös Italian puolella alppikiipeilemässä.Chamonix sijaitsee lähellä Italian ja Sveitsin rajaa, ja viikon aikana kävimmekin kahdesti Italiassa ja kerran Sveitsissä kiipeämässä. Autolla liikkuessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että tietulleista ja tunnelimaksuista voi kertyä päivän aikana helposti useampi kymppi maksettavaa. Myös hissiliput ovat aika arvokkaita. Esimerkiksi hissi Midin väliasemalle maksoi 31,5 e ja Sky Way Monte Bianco Italian puolella 48 e.


Kiipeiluturisti saa kuitenkin helposti ajan kulumaan myös Chamonixin alueella. Aloittelijoille kylästä löytyy aivan tien vierestä Les Gaillandsin sporttikallio, jonka parkkipaikalle mahtuu isommallakin pakulla. Toinen helposti lähestyttävä paikka on Le col des Montets, jossa on paljon helpohkoa boulderointia noin vartin ajomatkan päässä Chamonixin kylästä. Le col des Montets on niin ikään ison parkkipaikan tuntumassa, mutta alueella kulkevien vaellusreittien takia parkkiksella voi olla etenkin viikonloppuisin ruuhkaa. Koiran kanssa matkustavan kannattaa myös huomioida, että paikka sijaitsee luonnonpuiston alueella, jonne koiria ei saa tuoda

Chamonix on muuten myös välineurheilijan paratiisi. Kylä on täynnä kiipeilyvarusteliikkeitä, joten välipäivän saa helposti kulumaan shoppailemalla. Budjettireissaajan kannattaa kuitenkin tyytyä pizzan syöntiin ja postikorttien kirjoittamiseen, sillä merkkiliikkeissä asioimalla matkakassa hupenee varsin nopeasti.

Karavaanari kuittaa ja lähtee metsästämään Céüsen topoa.

Comments

Popular posts from this blog

Avalonia Is Every Bouldering Climber's Sanctuary In Germany

The Notorious, Scary And Absolutely Amazing Elbsandstein

6 Weeks Of Bouldering In Alcañiz, Spain: Best Sectors and Other Useful Tips