Money, Money, Money

Heti blogin julkaistuani minulle esitettiin kysymys reissun budjetista ja pituudesta. Elämäntapani on tähän asti ollut melko hedonistinen, joten minkään järjettömän rahavuoren päällä en istu. Tasaisten tulojen ansiosta olen voinut käydä ulkomailla kerran-pari vuodessa, hankkia uusia vaatteita, syödä hyvää ruokaa ja harrastaa melko huolettomasti. Ulkomaille muutto on ollut mielessä jo useamman vuoden ajan, mutta matka-aika ja -tapa selvenivät oikeastaan vasta viime syksynä. Aika lailla 12 kk olen siis myös tietoisesti karsinut menoja ja seurannut kuukausittain säästöön jäävää rahamäärää.

Matkabudjetista iso osa kului auton hankintaan. Kiipeilyn kannalta kiinteän asunnon vuokraaminen ei olisi kuitenkaan ollut järkevä valinta. Reissuun lähteminen matkailuautolla tuntui helpommalta myös näin koiranomistajan näkökulmasta (lemmikin kanssa matkustavalle löytyy muuten Eviran sivuilta hyvät ohjeet). Autoon ei tietenkään välttämättä tarvitse sijoittaa kovinkan paljoa, sillä pakuja irtoaa muutamalla tonnilla ja itse rakentamalla säästää. Matkan suunnittelun ajan olimme kuitenkin molemmat kokoaikaisesti päivätöissä, emmekä halunneet käyttää koko kesälomaa auton tuunaukseen, joten päädyimme tällä kertaa tehdasvalmisteiseen ratkaisuun.

Matkan kesto ei ole vielä tiedossa. Kovin montaa kuukautta ei tällä budjetilla kuitenkaan pysty palmun alla pötköttelemään. Oletan pärjääväni n. 500-700 eurolla/kk. Tuon summan pitäisi riittää sapuskoihin, Dieseliin, autoveroon, tulleihin yms. elämiseen. Isompana menoeränä on nyt jo tiedossa uusien renkaiden hankkiminen, joka tietää matkailuauton omistajalle muutaman sadan euron laskua. Kun kytkin lokakuun alussa nousee lopullisesti, on tarkoitus julkaista myös oikeita lukemia kuukausittain kuluvasta rahamäärästä. Jännä nähdä pitääkö arvio ollenkaan paikkansa. Ellei elämä liikkuvassa kodissa ala totaalisesti närästämään, yritän tienata ensi kesänä rahat seuraavan talven irtiottoa varten.

Kovin pitkäksi aikaa ei siis tällä suunnitelmalla ja budjetilla pääse puikkaamaan ulos oravanpyörästä. Tai mitään varmuutta siitä ei ainakaan ole. Jos pidemmän aikavälin ja pienemmän riskin suunnitelma kiinnostaa, suosittelen kurkkaamaan tuolta "matkakirjastonkin" puolelta löytyvää Vaurastumispäiväkirjaa.

Comments

  1. Hyvä kirjoitus :) Miten on otettu huomioon se, jos auto vaikka leviää matkalla tien päälle?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos :P Tämä skenario on otettu huomioon jo autoa valitessa. Vaihtoehtona oli ostaa halvempi (= vanhempi ja enemmän ajettu) auto, mutta sen sijaan päätettiin sijoittaa hieman enemmän siinä toivossa, että totaalisen hajoamisen riski olisi pienempi. Myös kaikki lähellä olevat huoltotoimenpiteet on (renkaiden uusimista lukuunottamatta) pyritty tekemään ennen pidemmälle reissulle lähtemistä. Transit on siitä hyvä valinta, että siinä jakohihnan tilalla on ketju, jota ei tarvitse vaihtaa tietyn kilometrimäärän jälkeen. Kuitenkin esimerkiksi jarrupalat on jo uusittu ja moniurahihna menossa vaihtoon ensi viikolla. Onneksi toinen meistä tietää näistä asioista sen verran, että remonttihommissa ei ole aina tarvinnut kääntyä korjaamon puoleen. Jos auto joudutaan silti viemään pajalle matkan aikana, on mukaan pakattu myös teltta yms. retkeilyvarusteet väliaikaista majoittumista varten. Myös budjettiin on varattu korjaamolaskua varten vähän löysää.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Avalonia Is Every Bouldering Climber's Sanctuary In Germany

The Notorious, Scary And Absolutely Amazing Elbsandstein

6 Weeks Of Bouldering In Alcañiz, Spain: Best Sectors and Other Useful Tips