IDP ( =International Driving Permit)

Road tripin valmisteluun kuluu yllättävän paljon aikaa. Kämpän tyhjentämiseen ja matkakassan kerryttämiseen saa tietysti palamaan monta kuukautta, mutta sitten on näitä "kyllä mä vielä kerkeen"-tyyppisiä asioita, kuten kansainvälisen ajokortin hankinta. Prosessi itsessään ei ole mitenkään hankala, sillä Autoliiton sivuilta löytyy siihen selkeät ohjeet ja kortti myönnetään lähestulkoon jokaiselle suomalaisen ajokortin omaavalle henkilölle. Budjettimatkalaisena pohdin kuitenkin pitkään kortin hintaa suhteessa siihen, millä todennäköisyydellä tulen sitä ylipäätään tarvitsemaan.

Suomalainen ajokortti kelpaa kaikissa EU-maissa, joten tällä reissulla ei välttämättä tule tarvetta kansainväliselle ajokortille. Miksi sitten hankkisin sellaisen? Painavin peruste kortin hankinnalle oli, että se tuo mukavasti lisää liikkumavaraa matkasuunnitelmaan. Suomalainen ajokortti ei käy esimerkiksi kaikissa Itä-Euroopan maissa. Sen lisäksi sää on talvella epävakainen jopa Etelä-Euroopassa, ja jo pieni siirtymä etelämmäs Välimeren toiselle puolelle voi olla sääolosuhteiden takia kannattava. Kun päätös kortin hankkimisesta oli tehty, piti vielä selvittää kumpi malli kortista kannattaa tilata.

Kansainvälisestä ajokortista on olemassa kaksi eri vuosien tieliikennesopimuksiin perustuvaa mallia. Vuoden 1949 tieliikennesopimukseen perustuva malli on voimassa yhden vuoden, kun taas vuoden 1968 malli on käypä peräti kolme vuotta. Kaikki maat eivät hyväksy molempia malleja, ja autoliiton sivuilta löytyykin lista eri maiden hyväksymistä korteista. Esimerkiksi Marokkoon matkustavan suositellaan hankkivan ainakin jompi kumpi kortti. Jos paikallisten viranomaisten kanssa haluaa kuitenkin päästä mahdollisimman vähällä häsläyksellä, kannattaa taskuun hankkia varmuuden vuoksi molemmat mallit.


Hintaa korteille tulee yhteensä 60e. Hakemukseen tarvittavasta passikuvasta ja hakemuksen postittamisesta saattaa tulla vielä muutama euro lisää. Itselleni tuli yllätyksenä, että kansainvälisen ajokortin hakemusta ei voinut tehdä suoraan netin kautta ja tilata korttia esimerkiksi lähimmälle Ärrälle noudettavaksi. Hakemus pitää toimittaa Autoliitolle joko postitse tai viemällä se Autoliittoon tai Autoliiton palvelupisteeseen. Toimitus tapahtuu postitse hakemuksessa ilmoitettuun osoitteeseen tai vaihtoehtoisesti hakemalla se Autoliitosta Helsingistä. Viikon käsittelyaikaan kannattaa siis varata muutama päivä ekstraa postitusta varten. Itse olen tänään menossa viemään hakemusta Autoliittoon, joten viikon päästä pitäisi olla kortti plakkarissa.


Comments

Popular posts from this blog

Avalonia Is Every Bouldering Climber's Sanctuary In Germany

The Notorious, Scary And Absolutely Amazing Elbsandstein

6 Weeks Of Bouldering In Alcañiz, Spain: Best Sectors and Other Useful Tips